Adunarea eparhială a clerului Episcopiei de Sud

Noutăți și evenimente |02 Aprilie 2015


Pe 31 martie a.c., în scuarul Catedralei Episcopale din Cahul a avut loc adunarea eparhială a clerului episcopiei de sud. Preasfinţitul Anatolie a deschis adunarea cu o rugăciune după care, cu o informație amplă au venit și colaboratorii inspectoratul situațiilor excepționale, cu privire la asigurarea bisericilor cu material anti incendiar și măsuri de precauție sporită în noaptea de Înviere.

De asemenea, Preasfinţitul Anatolie a adus la cunoștința preoților hotărârile Sfatului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse din 2-3 februarie 2015, care s-a desfăşurat în sala de ședințe a Catedralei „Hristos Mîntuitorul” din Moscova. În cadrul întrunirii au fost puse în discuție mai multe chestiuni importante pentru viața Bisericii printre care s-au aflat: documentul despre participarea creștinilor la Sfînta Euharistie, concepția despre rasofori, monahi și viața mănăstirească, propuneri despre repartizarea absolvenților instituțiilor teologice, stadiul lucrărilor privind alcătuirea Catehismului Bisericii Ortodoxe Ruse etc.

Astfel, cu binecuvântarea Sanctităţii Sale Chiril, slujitorii altarului de sub jurisdicţia patriarhiei Moscovei vor adăuga la sfânta Liturghie în sâmbăta mare, rugăciuni pentru pace în Țara Sfântă și în Ucraina, iar în ziua de 9 mai la ora 12.00, la fiecare biserică se va trage clopotele în ritm de doliu pentru ostaşii căzuţi în războiul doi mondial.

În cadrul aceeleiaşi întruniri, părintele Protopop de Cimişlia Prot. Nicolae Goreanu a făcut o referinţă la adunarea Protopopilor din Eparhia de Centru și a inspectorilor școlari din Episcopii care a avut loc pe data de 12 martie 2015, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan.
Sfinţia Sa a adus la cunoştinţa tuturor binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Vladimir ce ține de consolidarea parteneriatului dintre Școală și Biserică, organizarea activității Direcției Metodice Mitropolitane, optimizarea procesului de predare a religiei în școli/școli duminicale, formarea continuă a preoților și a profesorilor de religie şi formarea profesorilor de religie în cadrul învățământului superior. În acelaşi context părintele Nicolae s-a referit la Seminarul metodologic republican „Şcoala şi Biserica: parteneriat pentru educaţie” care a avut loc marți, 10 februarie a.c., la Liceul Teoretic „Miron Costin” din or. Florești.

La finalul adunării au fost repartizate pastoralele pascale a ÎPS Vladimir, care urmează a fi citite în toate lăcaşurile sfinte în noaptea de Înviere.