Hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 18 octombrie

Noutăți și evenimente |18 Octombrie 2016


Astăzi, 18 octombrie, la reședința mitropolitană, sub președinția Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir au avut loc lucrările Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La întrunire au participat toți arhiereii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, după cum urmează: ÎPS Arhiepiscop Sava de Tiraspol și Dubăsari, PS Episcop Anatolie de Cahul și Comrat, PS Episcop Petru de Ungheni și Nisporeni, PS Episcop Marchel de Bălți și Fălești și PS Episcop Nicodim de Edineț și Briceni, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove.

În cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte ce țin de viața bisericească, adoptându-se următoarele hotărâri:

PROCES-VERBAL NR. 001

din 18.10.2016

S-A AUDIAT:

Raportul Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, privind participarea Sa în calitate de membru permanent al Sfântului Sinod al BORu la ședința ordinară din or. Moscova la data de 15 iulie anul curent.

S-A DECIS: 

De a exprima recunoștință Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, pentru participarea Sa la lucrările Sfântului Sinod al BORu.

PROCES-VERBAL NR.  002

S-A AUDIAT

Raportul Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, privind evaluarea realizării evenimentelor bisericeşti a canonizării Sfinţilor locali (Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni şi a Sfintei Fericite Agafia de la Cuşelăuca).

S-A DECIS: 

De a exprima mulţumiri Arhimandritului Filaret (Cuzmin), stareţul mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din s. Căpriana şi Egumenei Vera (Spinei), stareţa mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din s. Cuşelăuca, pentru buna organizare şi desfăşurare a evenimentelor de canonizare a Sfinţilor – Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni şi a Sfintei Fericite Agafia de la Cuşelăuca.

PROCES-VERBAL NR.  003

S-A AUDIAT

Raportul Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, privind redenumirea Seminarului Teologic Ortodox din Chişinău în cinstea Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni.

S-A DECIS: 

De a redenumi Seminarului Teologic Ortodox din Chişinău „Sf. Trei Ierarhi” în Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”.

PROCES-VERBAL NR. 004

S-A AUDIAT

Raportul Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, privind instituirea noilor distincţii bisericeşti a Mitropoliei Chişinăului şi întregii Moldove.

S-A DECIS: 

De a institui şi a aproba următoarele distincţii:

  1. Ordinul „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” – gradul I.
  2. Ordinul „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” – gradul II.
  3. Ordinul „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” – gradul III.
  4. Medalia „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”.
  5. Ordinul „Sf. Ierarh Petru Movilă” – gradul I.
  6. Ordinul „Sf. Ierarh Petru Movilă” – gradul II.
  7. Ordinul „Sf. Ierarh Petru Movilă” – gradul III.
  8. Medalia „Sf. Ierarh Petru Movilă” – gradul I.
  9. Medalia „Sf. Ierarh Petru Movilă” – gradul II.
  10. Ordinul „Sf. Fericita Agafia de la Cuşelăuca” – gradul I.
  11. Ordinul „Sf. Fericita Agafia de la Cuşelăuca” – gradul II.
  12. Ordinul „Sf. Fericita Agafia de la Cuşelăuca” – gradul III.
  13. Medlaia „Sf. Fericita Agafia de la Cuşelăuca”.

PROCES-VERBAL NR. 005

S-A AUDIAT

Raportul Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, privind desfăşurarea Conferinţei Naţionale Ştiinţifice „Biserica Ortodoxă din Moldova şi Statul. Credinţă şi Cunoaştere”, desfăşurată la data de 11 octombrie 2016.

S-A DECIS: 

De a exprima recunoştinţă Comitetelor Ştiinţific şi Organizatoric pentru buna desfăşurare a Conferinţei Naţionale Ştiinţifice „Biserica Ortodoxă din Moldova şi Statul. Credinţă şi Cunoaştere”, desfăşurată la data de 11 octombrie 2016, având certitudinea că acest for ştiinţific naţional va avea un impact considerabil în rândul dreptmăritorului popor.

Totodată, Sinodul apreciază înalt disponibilitatea instituţiilor vizate de a prelungi practica acestor întruni odata la doi ani.

PROCES-VERBAL NR.  006

S-A AUDIAT

Raportul Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, privind eliberarea şi desemnarea Preşedintelui Sectorului Sinodal „Inspecţie, Control şi Revizie”.

S-A DECIS: 

De a elibera pe Prot. mitr. Victor Pleşca din funcţia de Preşedinte al Sectorului Sinodal „Inspecţie, Control şi Revizie”, conform cererii depuse, exprimându-i recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată.

De a desemna în calitate de Preşedinte al Sectorului Sinodal „Inspecţie, Control şi Revizie” pe Prot .mitr. Ioan Plămădeală.

PROCES-VERBAL NR.  007

S-A AUDIAT

Raportul Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, privind acordarea distincţiei supreme a Mitropoliei Chişinăului şi întregii Moldove – „Ordinul Mitropoliei”, Sanctităţii Sale, Preafericitului Kiril, Patriarhul Moscovei şi a întregii Rusii, cu ocazia marcării jubileului de 70 de ani.

S-A DECIS: 

De a acorda distincţia supremă a Mitropoliei Chişinăului şi întregii Moldove – „Ordinul Mitropoliei”, Sanctităţii Sale, Preafericitului Kiril, Patriarhul Moscovei şi a întregii Rusii, cu ocazia marcării jubileului de 70 de ani.

PROCES-VERBAL NR. 008

S-A AUDIAT

Raportul Preasfinţitului Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, referitor la cererea depusă de către Protodiaconul Maxim Prepeliţă, în conformitate cu legiuirile bisericeşti.

S-A DECIS: 

Protodiaconul Maxim Prepeliţă este depus din treaptă şi pierde pentru totdeauna dreptul de a săvârşi vre-o lucrare sacră cu pierderea calităţii de slujitori bisericesc (Caterisire), la care se adaugă interdicţia de a purta pentru totdeauna şi în orice împrejurare reverenda preoţească, veşminte liturgice, precum şi orice alt însemn clerical, începând cu 18 octombrie 2016.

PROCES-VERBAL NR.  008

S-A AUDIAT

Raportul Preasfinţitului Anatolie, Episcop de Cahul şi Comrat, referitor la recomandările Comisiei Disciplinare a Episcopiei de Cahul şi Comrat din 18.02.2014, în conformitate cu legiuirile bisericeşti.

S-A DECIS:

Preotul Roman Cuţitari este depus din treaptă şi pierde pentru totdeauna dreptul de a săvârşi vre-o lucrare sacră cu pierderea calităţii de preot (Caterisire), la care se adaugă interdicţia de a purta pentru totdeauna şi în orice împrejurare reverenda preoţească, veşminte liturgice, precum şi orice alt însemn clerical, începând cu 18 octombrie 2016.

Sursa: www.mitropolia.md