Creștinii ortodocși din mai multe ţări serbează joi, 19 ianuarie 2017, praznicul Botezul Domnului, în conformitate cu calendarul Iulian.
Sărbătoarea amintește de Botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos şi de recunoașterea lui ca Mesia de către Sfântul Ioan Botezătorul. Praznicul se mai numește Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului.
Cu acest prilej, în ziua Praznicului Bobotezei, Preasfințitul Episcop Anatolie a săvârșit Sfânta Liturghie şi sfințirea cea Mare a Apei (Agheasma mare) la Catedrala episcopală din orașul Cahul.
În cuvântul rostit la final, a subliniat că arătarea Preasfintei Treimi după ce s-au deschis Cerurile este Marea Taină a Botezul Domnului.
„Botezul nu ne dăruiește doar iertarea păcatelor, a păcatului strămoșesc şi a păcatelor personale dacă cel ce se botează este adus, ci ne dăruiește şi arvuna învierii. Mai întâi învierea sufletului din moartea pricinuită de păcat şi apoi învierea trupului la învierea cea de obște. Botezul Domnului, deși în prima parte a sa este o împlinire a tradiției iudaice mai ales exprimată prin Sfântul Ioan Botezătorului, în a doua parte are ceva nou şi anume, deschide usile spre botezul Bisericii. Marea Taină a Botezului Domnului este aceasta: arătarea Preasfintei Treimi după ce s-au deschis Cerurile.”
Praznicul este pentru noi izvor de bucurie pentru ca ne aduce aminte de botezul nostru. Este reînoirea botezului nostru nu prin repetare botezuri, ci prin împrospătare, atunci când gustăm din apa sfințită şi ne stropim casele.
Credincioșii prezenți la sărbătoare au primit iconițe reprezentând Botezului Domnului şi apa sfințită, care o întrebuniţează la casele lor pe parcursul întregului an.