În prima vineri a Postului Mare, Preasfințitul Episcop Anatolie a săvârșit Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala episcopală din or. Cahul.
Din primele ore ale dimineții, odată cu începerea slujbei, credincioșii, de la mic la mare, au pășit pragul sfântului lăcaș pentru a lua parte la această rugăciune deosebită prin importanța și frumusețea ei.
Poporul binecredincios, având în frunte pe Episcopul lor s-a rugat cu multă umilință și nădejde pentru ca Domnul să-i ajute pe cei care în genunchi așteaptă milă și ajutor ceresc.
Tot astăzi, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Vlădica Anatolie conform tradiției bisericești, a sfințit coliva care a fost împărțită enoriașilor.
Coliva este o ofrandă ce se aduce pentru sufletele răposaților la zilele rânduite pentru pomenirea lor (în ritualul Bisericii Ortodoxe). Dulciurile şi aromele care intră în compoziţia colivei reprezintă virtuţile sfinţilor sau ale răposaţilor pentru care se face coliva, sau dulceaţa vieţii celei veşnice pe care sperăm să o dobândească cel răposat.
Tot Coliva mai are o semnificaţie profundă si tainică: Boabele de grâu, care sunt adunate laolaltă, simbolizează Biserica lui Hristos şi pe membrii ei, cei vii şi adormiţi, care se găsesc împreună în rugăciune. De aceea, la sfârşitul parastasului, cand preotul binecuvintează coliva, creştinii se apropie, apucă cu mânile de marginile farfuriei şi o leagănă în semn de oferire către Dumnezeu.
Odată cu primirea colivei, credincioșii au primit şi binecuvântarea arhierească și îndemnul de a fi cu luare aminte la semnificația duhovnicească a colivei și de a trăi atât perioada Postului Mare, precum și întreaga viață în credință și dragoste față de cele sfinte.