Duminica a V-a după Rusalii la Catedrala episcopală din Comrat

Noutăți și evenimente |05 Iulie 2015


În Duminica a V‑a după Rusalii, La Catedrala episcopală din Comrat slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfinţitul Episcop Anatolie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această zi de duminică să fie citită pericopa Evanghelică de la Sf. Ev. Matei 8, 28‑34; 9, 1 în care ni se prezintă Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei.

În cuvântul de învăţătură, Vlădica Anatolie a evidenţiat iubirea deosebită a Mântuitorului faţă de toţi oamenii.

„În primul rând învăţăm din această Evanghelie că Mântuitorul Hristos a venit ca să dăruiască vindecare celor care se aflau sub robia diavolului, celor care se aflau în suferinţă, celor care se aflau în boală îndelungată, a spus Preasfinţia Sa: „El, Fiul Lui Dumnezeu venit în lume din iubire faţă de omul căzut a arătat tuturor înţelegere şi prin această atitudine a Sa ne învaţă şi pe noi cum trebuie să ne comportăm cu alţii, cu oamenii aflaţi în suferinţă, cu oamenii singuri, cu oamenii care sunt la marginea răbdării şi care nu mai sunt toleraţi de alţii, cei care locuiesc la marginea societăţii, cei pe care nimeni nu-i mai ajută. Mântuitorul Hristos a arătat întotdeauna această negrăită iubire de oameni faţă de toţi pe cei pe care i-a întâlnit”.

Preasfinţitul Episcop Anatolie, a arătat că, la fel ca odinioară cei din ţinutul Gadara, preocuparea multora dintre noi pentru cele lumeşti este prioritară, în detrimentul celor duhovniceşti.

„Oamenii din Gadara nu au putut să înţeleagă că vindecarea celor doi apropiaţi ai lor era mai importantă decât pierderea a 2000 de porci, de aceea foarte mulţi oameni din toate vremurile şi poate, mai ales din vremea noastră să gândesc mai mult la lucruri pe care le pierd decât la sufletul lor, la sufletul nostru care este mult mai important decât toate celelalte lucruri pe care le putem câştiga şi dobândi în această viaţă. Locuitorii din Gadara, din ţinutul Gherghesenilor, preţuiau mai mult lucrurile acestea care trec decât lucrurile veşnice.

Oare cu câţi dintre noi nu se întâmlă la fel? Suntem excesiv preocupaţi de lucruri care trec, iar tot ce ţine de legătura noastră cu Dumnezeu, tot ce ţine de dobândirea veşniciei le aşezăm pe ultimul plan al vieţii noastre”, a menționat Preasfinţia Sa.