În incinta Comisariatului de poliție din Cantemir, a avut loc seminarul: Doctrina ortodoxă despre Cruce

Noutăți și evenimente |03 Octombrie 2015


Vineri, 02 octombrie, cu binecuvîntarea PS Episcop Anatolie, preotul militar, Igor Ciobanu a mers la Comisariatul de poliție din orașul Cantemir.

Tema discursului a fost: Doctrina ortodoxă despre Cruce, unde s-a vorbit despre proveniența cuvîntului cruce, s-au adus dovezi din Vechiul Testament (Iezechel 9,4-6 – însemnarea semnului crucii pe frunte), crucea pînă la Hristos și mai apoi pînă la Edictul de la Milano (313), cînd au început creștinii să-și facă cruce, felul și modul cum ne însemnăm după lămurirea Sfinților Părinți. Din Noul Testament s-au adus la cunoștință versetele I Corenteni 1-18, Galateni 6-14, Filipeni 3-18.

Creștinul trebuie să poarte semnul lui Hristos la piept și să aibă o trăire autentică, să nu-i fie rușine să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci cînd trece pe lîngă biserică sau răstignire, căci calea cricii pentru lumea de astăzi nu e prea atrăgătoare este o realitate paradoxală aceea că cîștigi cînd pierzi în care dai totul pentru a cîștiga totul „Sufletul”. Sau vorbit despe  oamenii de știință ruși, Angelina Malakhovscaia, fizician, cu echipa sa care a cercetat timp de zece ani și a dovedit experimental proprietățile miraculoase al semnului Sfintei Cruci și al rugăciunii făcut asupra mîncării și băuturii. Cercetătorii au observat că Crucea și rugăciunea Tatăl nostru au un impact asupra barteriilor patogene. Poporul nostru este unul evlavios care are un respect deosebit față de Sfănta Cruce încît este și pe drapelul de stat al Republicii. Creștinismul nu poate fi cinceput fără Cruce, ea find semnului distinctiv, iar cînd zicem „Cruce” ne gîndim în primul rînd la Hristos care S-a jertfit pe ea.  Dar s-a atenționat că învățătura creștină nu prevede să însemnăm cu Sfînta Cruce locul decedării persoanelor (accidente, etc.).

Spre finalul discursului polițiștii au ascultat două istorioare: Crucea suferinței și Evreul ce locuia în gazdă la o casă creștinească.